۱۳۹۳ مهر ۱۱, جمعه

یادداشتی بر فیلم «تنگسیر» به کارگردانی امیر نادری و مسعود ریاحی

کانون فرهنگی چوک: موقعیت نمایشی فیلم تنگسیر، یک انتقام جنون وار است. طغیان جنون وار یک انسان علیه قدرت های حاکم.

مولفه های این موقعیت، ممد تنگسیری (انتقام جو و یا طغیان گر)، آقا علی وکیل، عبدالکریم حاج حمزه، ابول گنده رجب و شیخ ابوتراب برازجانی (دستگاه حاکم)
و مولفه ی سوم خشم و یا ماهیت انتقام.
تنگسیر میان این مولفه ها داستان خوش ساخت خود را روایت می کند، با دوربینی بر دوش قهرمان اصلی آن، کلمه ی قهرمان برازنده ی این شخصیت است، او از هر نظر یک قهرمان واقعی است، تصمیمی که او می گیرد تقریباً هیچ کس حتی جرأت فکر کردن به آن را ندارد، از نظر دیگران او دیوانه شده است ولی او طبق قوانین و اعتقادات شخصی خود زندگی می کند.
مخاطبان فیلم شاید در ابتدا نظری شبیه به همسر ممد تنگسیری داشته باشند و او را دیوانه بدانند، ولی هر چه داستان جلوتر می رود و پیروزی های اولیه حاصل می شود، مخاطب نیز همراه با شخصیت های فرعی فیلم، زیر لب می گوید کاش همه شان را بکشد، کاش که ریشه این افراد را بکند. ممد تنگسیری به تنهایی تصمیم می گیرد، تصمیمی درونی با انگیزش درونی و همه چیز را تغییر می دهد، تغییری علیه نظم حاکم.
بعد از طغیان ممد تنگسیری، شهر دیگر همان شهر نیست و دستگاه حاکم هم دیگر همان نیست و خود ممد تنگسیری هم همان شخصیت ابتدای فیلم نیست، انگار که همه چیز تغییر می کند و متحول می شود. حال اگر این تغییر را بگیریم ما با یک فیلم کاملاً ساده و سطحی روبرو هستیم. ولی در اینجا این چنین نیست. تغییراتی که مخاطب شاهد آن است به فیلم درون مایه اجتماعی و عمق می بخشد، شخصیت ها جان می گیرند و در واقعیت نفس می کشند.
مولفه ی اصلی ای که تنگسیر را فیلم برجسته ای می کند همین تغییر است، تغییری شبیه به یک کودتا علیه نظام حاکم، تغییری بر علیه یک قدرت مستبد.


بهروز وثوقی در نقش ممد تنگسیری

ممد تنگسیری (بهروز وثوقی) عامل و فاعل این تغییر است، مردم بوشهر (شهری ها) مفعول و جامعه ی هدف این تغییر ان.
ممد تنگسیری یک گلادیاتور یا یک رویین تن یا رامبو نیست، او برای همسرش هم پدر بوده هم برادر و هم همسر.
و به گفته ی همسرش بهترین مرد زندگی اوست.
تفاوت بنیادی او با این افراد، انگیزش درونی و هدفی جمعی است. او مالش را باخته است و تلاشش برای پس گرفتن مسالمت آمیز آن با شکست مواجه شده، ولی ظغیان او دیگر هدفی شخصی ندارد.
او یک متعهد است، تعهد به همسر و فرزند، تعهد به وطنش تنگسیر و متعهد به قسمی که خورده است.
او نمی کُشد که به منافعش برسد، می کشد تا اعتراضش را به گوش همه برساند، اعتراض به حاکمان، اعتراض به دروغ.
او نمی جنگد که پولش را پس بگیرد، بلکه می جنگد تا حرفی مهم تر بزند، نه کسی او را مجبور کرده بود و نه کسی به او پاداشی خواهد داد، می توانست مثل پدر زنش، به اصطلاح زیر چادر همسر پنهان شود و زندگی اش را ادامه بدهد، ولی این چنین نمی کند.
ممد تنگسیری همچون صحنه ی پایانی فیلم دل به دریا می زند و خود را تطهیر می کند، البته این تطهیر بعد از وفای به عهد است. از طرفی، همسر و فرزندانش نیز قبل از او دل را به دریا می زنند و تطهیر می شوند. تطهیری که انگار تمام رعیت ها و تمام کسانی که در آن بافت زندگی می کنند را شامل می شود.
كارگردان «امیر نادری»؛ «مسعود ریاحی»
نویسنده: امیر نادری (بر اساس داستان تنگسیر نوشته ی صادق چوبک)
بازیگران: بهروز وثوقی، نوری کسرایی، عنایت بخشی، جعفر والی و...

۱ نظر:

ناشناس گفت...

تنگسیر روایت یک رویداد و ماجرای واقعی
است وچوبک داستان را بگونه ای نوشته است که بقول مفسر سینمائی بی بی سی گوئی خود ازاول فیلمنامه می نوشته،پس «نویسنده: امیر نادری» حرف درستی نیست بخصوص که چوبک عدم رضایت خود رااز کار نادری رسماً اعلام کرد