۱۳۹۳ اردیبهشت ۶, شنبه

سالگرد درگذشت بیژن ترقی، شاعری که درآثارش نگاهی انسانی داشت

پنجم اردیبهشت‌ماه سال‌روز درگذشت بیژن ترقی است، شاعر و ترانه‌سرایی که هم با موسیقی آشنا بود و هم بر ادبیات کهن اشراف داشت.

به گزارش ایسنا، بیژن ترقی دوازدهم اسفندماه 1308 در تهران به دنیا آمد و پنجم اردیبهشت‌ماه 1388 پس از تحمل مدت‌ها رنج بیماری در خانه‌اش از دنیا رفت.
«آتش کاروان» یکی از پرآوازه‌ترین ترانه‌های اوست که ترانه‌های به‌یادماندنی دیگری همچون «بهار دلنشین» و «برگ خزان» را هم به جا گذاشته است. ترقی در طول زندگی هنری خود ترانه‌های مشترک زیادی با روح‌الله خالقی مانند «بهار دلنشین» کار کرده که با صدای غلامحسین بنان ماندگار شده است. او با پرویز یاحقی نیز سه ترانه «برگ خزان»، «افسانه محبت» و «می‌زده» را ساخته است.
از ترقی ترانه‌های زیادی به جا مانده که مجموعه آن‌ها در کتابی با عنوان «آتش کاروان» گرد آمده‌ و توسط انتشارات بدرقه جاویدان منتشر شده است.
ترقی فعالیت ادبی خود را با استادانی چون ملک‌الشعرای بهار، امیری فیروزکوهی، نیما یوشیج و شهریار آغاز کرده بود و با هنرمندان و آهنگسازان نامی روزگار خود چون ابوالحسن صبا، رضا محجوبی، علی تجویدی، داریوش رفیعی و پرویز یاحقی همکاری نزدیک داشت.
زنده‌یاد همایون خرم، آهنگ‌ساز، از ترقی به‌عنوان ترانه‌سرایی بی‌نظیر و بااحساس یاد کرده و درباره او گفته است: او شوق ترانه‌سرایی داشت. اگر کسی عاشق نباشد، باید راه دیگری انتخاب کند. عاشق جز طلب معشوق چیز دیگری نمی‌خواهد و معشوق بیژن ترقی، ترانه‌سرایی بود. می‌بینیم شاعرانی هستند که خوب غزل و قصیده می‌گویند؛ اما ترانه‌های‌شان آن‌چنان که ترانه‌های بیژن ترقی دلنشین است، به دل نمی‌نشیند.
رحیم معینی کرمانشاهی، شاعر و ترانه‌سرا، نیز درباره دوست ترانه‌سرایش می‌گوید: هنگامی که بیژن ترانه‌ای را می‌ساخت و برایم می‌خواند، می‌دیدم که چه فکر تازه‌ای دارد و نمی‌دیدم که در قالب قدیم حرکت کند. فکرش خیلی باز بود و بزرگ‌ترین امتیازی که نسبت به سایر ترانه‌سراها داشت، شناخت موسیقی بود.
سهیل محمودی شاعر و ترانه‌سرا، هم با اشاره به این‌که ترانه‌سرایی به مفهوم امروزی میراث دوران مشروطه و پس از آن است، می‌گوید: از زمانی که این ‌گونه ادبی استقلالی داشته، شخصیت‌هایی را پدید آورده و معرفی کرده است و به نظر بنده، در کسانی که این سه کار ترانه‌سرایی، ملودی‌سازی و خوانندگی را انجام می‌داده‌اند، عارف قزوینی فردی سرآمد است که البته آن وجه موسیقایی کارش بالاتر است و همین‌طور پس از آن، امیر‌جاهد (پدر خانم استاد معین) حضور دارد که او هم نیز وجه موسیقایی کارش اهمیت دارد. اما با حضور رهی معیری در عرصه شعر، تصنیف و ترانه تشخصی پیدا می‌کند. گرچه گاه به‌شکل موردی، این را در شعر ملک‌الشعرای بهار و وحید دستگردی می‌بینیم، اما آن‌جا که ترانه‌سرایی به شکل جریانی درمی‌آید، این کار با رهی آغاز می‌شود. در کنار رهی معیری و بعد از او، حتما و قطعا بیژن ترقی است که ترانه را به یک درخشش می‌رساند. بیژن ترقی در شعر فارسی که مبنای تصنیف و ترانه است، دستی توانا دارد. او غزل‌سرایی است که به تبع سبک هندی، شعر می‌گوید.
اسماعیل آذر، شاعر، بیژن ترقی را مبدع ترانه‌سرایی جدید توصیف می‌کند و می‌گوید: به اعتقاد من، بیژن ترقی نیمای ترانه ایران است، هرچند شعرهایش به لحاظ زبانی فاخرتر از نیماست.
اسماعیل امینی، شاعر و ترانه‌سرا، نیز می‌گوید: بیژن ترقی در همه ‌آثارش نگاهی انسانی داشت، دغدغه‌هایش دغدغه‌های انسانی بود و برخلاف بسیاری از ترانه‌سرا‌ها، از دغدغه‌های شخصی و روزمره سخن نگفت. ترقی به مفاهیم عام نگاه داشت. با این حال، این نگاه به مفاهیم عام موجب ابهام در شعرش نمی‌شد و این یکی از توفیقات بزرگی است که او در ترانه‌اش به آن دست پیدا کرده بود. آن هم در ترانه‌سرایی که جنسش چندان ماندگار نیست؛ ترقی دغدغه‌های ماندگار را دنبال می‌کرد.
او ادامه می‌دهد:‌ ترقی در کارش شیوایی و سادگی زبان ترانه را با استحکام و انسجام زبان شعر در هم آمیخته بود و به هوای ساده کردن ترانه از استحکام آن نکاسته بود؛ از این‌رو ما در ترانه‌هایش شیوایی و رسایی و انسجام را با هم می‌بینیم. ترقی نسبت به منابع ادبیات کهن اشراف داشت و این از نوع ترکیب‌ها و بدایع و تلمیحاتی که در شعرش به کار می‌گرفت، کاملا روشن استدر عین حالی که به اصالت شعر فارسی آگاه بود و در آن اصالت ریشه داشت، سعی می‌کرد از زبان امروز برای بیان ترانه‌اش استفاده کند.
پیکر بیژن ترقی در قطعه هنرمندان بهشت ‌زهرا در کنار همکاران قدیمی‌اش، علی تجویدی و پرویز یاحقی، به خاک سپرده شده است.

۴ نظر:

مینا گفت...

باسلام.جوانه جلیلوند بازیگر فیلم لبه تیغ آیا نسبتی باآقای چنگیز جلیلوند دارد؟ایشان هم اکنون کجا هستند

گروه قدیمی ها گفت...

ما ازاین نسبت فرزانه جلیلوند با جناب چنگیز جلیلوند آگاهی نداریم و متاسفانه خبری دقیق ازایشان فعلا در دست نیست ولی در تلاش برای یافتن ایشان در قدیمی ها هستیم...موفق باشید

مهدی سلیمانی گفت...

گروه قدیمی ها سلام

چرا یک محلی برای پرسش خوانندگان ندارید ؟

در محل ارسال نظر که هیچ ربطی به ترانه و شعر آهنگ و مرحوم بیژن ترقی ندارد!! خانم مینا مجبور است سؤالش را بپرسد.

آیا نمی شود یک مکانی را در این مجله به سؤال های خوانندگان اختصاص دهید.

پروانه کیهانی گفت...

گروه قدیمی ها سلام
دوستان عزیزی که این همه زحمت بی اجر و مزد می کشید وهزاران هزار نفر به وبلاگ تان سر می زنند ضمن تشکر از شما ودعای خیر برای همگی تان .
لطفاً بگویید چرا گاهی پاسخ نمی دهید ؟
چراگاهی خیلی دیر پاسخ می دهید؟ لطفاً پاسخ سؤال آقای مهدی سلیمانی را بدهید.
من هم می پرسم
آیا نمی شود یک مکانی را جدای از بخش ارسال نظر در این مجله به سؤال های خوانندگان اختصاص دهید؟
جناب آقای مجتبی نظری نازنین ودوست داشتنی خواهش می کنم کامل و واضح وروشن وبا صراحت پاسخ بدهید .
میدانم صداقت کامل دارید.

مکانی برای پرسیدن سؤال
نه فقط محلی برای ارسال نظر

با درود بر همۀ گردانندگان وزحمت کشان این نشریه